אפילפסיה בכלבים - מדריך בריאות הכלב

במאמר זה נסקור את הגורמים לאפילפסיה בכלבים, מהם התסמינים שעשויים להצביע על התקף אפילפטי, וכיצד מאבחנים את המחלה. נציג גם את אפשרויות הטיפול שיעזרו לשפר את איכות החיים של הכלב, לצד עצות פרקטיות לבעלי כלבים המתמודדים עם המחלה.

לתשומת לב: המידע במאמר זה אינו מהווה ייעוץ רפואי בנוגע לאפילפסיה בכלבים. בכל חשד או צורך במידע נוסף, מומלץ לפנות לווטרינר מוסמך לצורך אבחון מקצועי והתאמת טיפול אישי לכלבכם.

תוכן עניינים

אפילפסיה אצל כלביםאפילפסיה היא מחלה הנובעת מהפרעה עצבית במוח, שגורמת לפרכוסים פתאומיים ותנועות בלתי נשלטות של הגוף שחוזרות על עצמן. לעיתים זה מלווה גם במצב של אובדן הכרה. מדובר במחלה מאוד לא פשוטה המשפיעה באופן דרמטי על איכות החיים ועל המצב הבריאותי. אם לא מטפלים בה בצורה נכונה, המצב עלול להתדרדר ואף לסכן חיים.

אפילפסיה כלבים היא תופעה מוכרת אף שהיא לא שכיחה. על פי הערכות 1 מכל 111 כלבים עלול למצוא את עצמו מתמודד עם אפילפסיה אידיופטית. בדרך כלל, ניתן לאבחן במחלה כבר בגיל צעיר מאוד ולספק לכלב טיפול ראוי.

מה זה אפילפסיה אצל כלבים?

בדומה לאפילפסיה אצל בני אדם, הרי שמצבים של אפילפסיה כלבים נובעת מבעיה בתאי העצב של הכלב ובסביבה שמעצימה את הגירוי, מה שעלול לייצר עיוותים, חלקיים או כלליים.

ישנם מקרים בהם העיוותים נגרמים כתוצאה מגידול מוחי, מחלה זיהומית, טראומה או מסיבות גנטיות. במידה והם לא נגרמים כתוצאה מסיבות אלו, אז האבחון יהיה עיוותים כתוצאה מאפילפסיה. כאמור, הם יכולים להיות חלקיים או כלליים.

איך אפשר לזהות התקפי אפילפסיה כלבים?

ניתן לזהות מספר סימנים מקדימים לכך שכלב עומד לעבור התקף אפילפטי:

  • הוא ייראה מודאג ולחוץ.
  • יראה פחד.
  • יחווה תחושת סחרור.
  • יהיו לו הפרעות בראייה.
  • יחפש עזרה או יתחבא.
  • "תפיסת זבובים" – לפעמים שהכלב עובר התקף, זה נראה כאילו הוא מנסה לתפוס זבוב באוויר.

במקרה של עיוותים מלאים, הוא עלול לחוש תחושת בלבול, קשיי התמצאות בסביבה, עיוורון זמני, תחושת רעב וצמא.

העיוותים נמשכים בדרך כלל בין חצי דקה למספר דקות. אחרי שהם מסתיימים לוקח לכלב עוד מספר דקות עד שהוא מתאושש וחוזר לעצמו.

מה גורם למחלת אפילפסיה בכלבים?

כלב עם אפילפסיהכאמור, עיוותים יכולים להיגרם מסיבות שונות ולא בהכרח בגלל אפילפסיה. לכן, לפני שמאבחנים את המחלה, יש לשלול גורמים אחרים שעלולים לגרום לכך:

  • הפרעות במוח – גידולים, ציסטות, פגמים מולדים.
  • דלקות וזיהומים במוח.
  • חשיפה לרעלים.
  • פגיעות ראש.
  • מצבים רפואיים כגון לחץ דם גבוה, הפרעות מטבוליות, עליה ברמות האמוניה בדם.

הסימנים שיכולים לעזור ולזהות אפילפסיה כלבים, הם:

  • עיוות שרירי פנים.
  • סגירת לסתות.
  • חולשה.
  • ריור מוגבר.
  • רעידות קיצוניות.
  • סימני התנהגות מוזרים וחריגים.
  • אי שקט (נבחנות יתר)
  • יללות קיצוניות.
  • פרכוסים והתכווצויות.
  • חוסר שליטה על סוגרים.

במקרה של עיוותים חלקיים הכלב יהיה בהכרה מלאה. במקרה של עיוותים מלאים, הכלב עלול לאבד הכרה באופן מלא לרגעים ספורים.

גילאים בהם מתחילה המחלה ואילו גזעים חשופים יותר למחלה?

בדרך כלל, הגילאים בהם מתרחשים העיוותים הראשונים הם גיל שנה עד שלוש שנים. חשוב לטפל בכך כמה שיותר מהר. הן בשביל לספק לכלב איכות חיים טובה יותר והן בשביל לא להגביר את המחלה.

גזעים אצלם המחלה שכיחה יותר, הם: בוקסר, רועה אוסטרלירועה בלגילברדור. בכל מקרה אפילפסיה נפוצה גם בכלבים גזעיים וגם בכלבים מעורבים.

כיצד מאבחנים אפילפסיה בכלב

תהליך האבחון של אפילפסיה בכלבים מתחיל עם סקירה רפואית מלאה. אחריה יבצע הווטרינר בדיקה גופנית ובהמשך בדיקה נוירולוגית בשביל לבחון רפלקסים, קואורדינציה ויכולות אחרות של הכלב. סביר להניח שהווטרינר ירצה לבצע גם בדיקות דם בשביל לשלול מחלות מסוימות וכן ירצה בדיקות MRI ובדיקות אחרות לשלילת גידולים ופגמים אחרים בכלב.

איך מבצעים טיפול באפילפסיה אצל כלבים?

לפני שנסביר כיצד מטפלים באפילפסיה אצל כלבים, חשוב לציין שהטיפול נעשה אך ורק בהתאם למצבו ולשכיחות העיוותים שהוא חווה. זאת על מנת לא להשפיע על איכות חייו ולא לייצר מצב שטיפול מסוים יגביר את השכיחות או ייצור תופעות לוואי אחרות שיקשו עליו.

הטיפול במחלה נעשה באמצעות שני כלים עיקריים:

תרופות – כאן הדגש הוא על רמת המחלה ושכיחות העיוותים. אם מדובר על מקרה עיוות פעם בחודש או יותר, הכלב יקבל תרופה באופן קבוע, לכל החיים. במקביל יש לבצע יומן מעקב של ההתקפים ובדיקות דם תקופתיות (כל חצי שנה-שנה)

תזונה – יש לספק לכלב תזונה עשירה בחומצות שומן ממקור צמחי. מחקרים מלמדים שתזונה כזו יכולה להפחית את תדירות ההתקפים אצל כלבים חולי אפילפסיה.

בשביל להקל על הווטרינר לבחור תוכנית טיפול מתאימה לכלב, מומלץ לעקוב אחרי ההתנהגות שלו, תדירות העיוותים ורצוי מאוד גם לצלם אותם בשביל שהרופא יוכל לראות במה מדובר ולזהות סימנים שיכולים לעזור לטיפול. כמו במקרים רפואיים אחרים, ככל שהדבר ייעשה בשלב מוקדם יותר של המחלה, יהיה קל יותר לספק לכלב טיפול הולם.

איך שומרים על איכות חייו של כלב עם אפילפסיה

למרות שמדובר במחלה לא פשוטה, כלבים עם אפילפסיה יכולים להחזיק מעמד שנים רבות ולחיות לצד המחלה. זה תלוי באיכות החיים שמעניקים לכלב, אופי הטיפול שהוא מקבל וכמה מהר הוא מקבל אותו.

לכן, אם הכלב שלכם מתמודד עם המחלה אין לכם מה לחשוש לחייו, אלא יש לספק לו טיפול מהיר ויסודי, לדאוג לו, לשמור עליו ולספק לו את כל מה שהוא צריך.

כיצד ביטוח חיות מחמד יכול לעזור לכם?

טיפול רפואי של כלבים בכלל וכלבים עם אפילפסיה בפרט יכול להיות מאוד יקר. בדיקות דם, בדיקות הדמיה, תרופות ודברים אחרים שקשורים לאופי הטיפול משלב האבחון והלאה.

בשביל להקל בעלויות, מומלץ לרכוש ביטוח חיות מחמד המכסה אלמנטים מסוימים של טיפול אפילפסיה בכלבים.

אנחנו מזמינים אתכם לפנות אלינו, המרכז לביטוח חיות מחמד, ולקבל את כל המידע שאתם זקוקים לו בנושא. כך תוכלו ליהנות מפוליסה אטרקטיבית המספקת לכם את הכיסויים הרלוונטיים בנושא.

אפילפסיה בכלבים

שתפו את עמוד זה 🙂

אולי גם יעניין אותך:

עצמות לכלבים

עצמות לכלבים – האם זה מסוכן? המדריך המלא

אחד המיתוסים המוכרים והנפוצים אודות כלבים, מיתוס שצמח במהלך השנים הרבה בזכות סדרות טלוויזיה וסרטי קולנוע מסוגים שונים, הוא שהמאכל המקובל עבורם הן עצמות.

האם זה נכון? מה הסכנה במתן עצמות לכלבים? כל זאת במדריך החובה הבא:

קרא עוד »

קבלו הצעה מייידית לביטוח כלבים

השאירו פרטים וקבלו הצעה מייידית למייל​:

ביטוח לכלבים
דילוג לתוכן