הרעלה של כלבים - מדריך בריאות הכלב

מעת לעת, לצערנו הרב, אנחנו שומעים על הרעלת כלבים, בין אם זה ביישובים שונים ובין אם זה בשטחים פתוחים בטבע. במקרים רבים, זה מתרחש ללא כוונה, במקרה, אך ישנם מקרים, לצערנו שאכן זה נעשה בכוונה על ידי גורמים שליליים מסוגים שונים.

כיצד לזהות הרעלת כלבים, כיצד להימנע ומתי חובה ללכת לוטרינר באופן מיידי – במאמר הבא:

תוכן עניינים

כל המידע המופיע במאמר זה הוא בגדר המלצה ואיננו מידע רפואי מחייב. בכל מקרה של חשד קל להרעלה, יש ליצור קשר טלפוני עם ווטרינר באופן מיידי ולהגיע אליו בהקדם לצורך המשך טיפול רפואי. 

כפי שאצל בני אדם הרעלה היא דבר מאוד מסוכן, אשר יכול להוביל למוות הרי כך גם אצל בעלי חיים ובפרט אצל כלבים, הן כלבים ביתיים אשר יוצאים החוצה לטיולים עם בעליהם, ובוודאי כלבים משוטטים אשר עלולים להגיע אל מקומות בהם יש חומרי הרעלה שונים.

אילו סוגי רעלים וסכנות אחרות עלולים לפגוע בכלב  

כפי שאנחנו יכולים להניח, ישנם מספר סוגי רעלים שכל אחד משפיע בצורה מסוימת, שונה אל הכלב.

להלן רשימה של הגורמים הנפוצים ביותר בהרעלות כלבים:

רעל עכברים:

רעל עכברים בכלביםמדובר באחד מסוגי הרעלים הנפוצים והקשים ביותר שיש. רעל עכברים, כפי שניתן להבין מהשם נועד להדביר עכברים. אם כלבים נחשפים אליו, הוא עלול להיות מסוכן מאוד גם עבורם.

רעל עכברים הוא רעל מאוד חזק, הן בטעם והן ברעל. מדובר ברעל המכיל חומרים נוגדי קרישה, לכן הוא גורם לדימום. בדרך כלל הסימנים לחשיפה אליו, יופיעו אחרי מספר ימים. הטיפול יכלול ניסיון לגרום לכלב להקיא את החומר, שימוש בויטמין K שיכול להוות נוגדן לרעל וכן שימוש בפחם פעיל שיספח את הרעל.

תרדמון:

זה חומר הדברה כנגד מכרסמים וציפורים, אך הוא כמובן יכולה להזיק גם לכלבים ולחיות אחרות. הוא מכיל חומרי הרדמה המשפיעים באופן דרסטי על מערכת העצבים של הכלב. הסימנים לחשיפה לחומר זה, הם אפאטיות, אובדן שיווי משקל (מראה "שיכור"), וחוסר קואורדינציה בין הגפיים.

לצערנו, טיפול אמיתי לצורך התמודדות עם חשיפה לתרדמון אי אפשר להעניק אלא רק טיפול תומך, זאת על מנת להפחית את הסממנים ולהקל על הכלב.

תרופות:

הרעלת תרופות אצל כלביםכלבים ביתיים נחשפים לא פעם לסוגי תרופות שונות, אשר אמורות לשרת בני אדם, ואם כלבים טועמים מהן, אז הם עלולים להתמודד עם הרעלה מסוגים שונים. בין היתר מדובר על תרופות כמו נוגדי דלקות שאינם סטרואידים, אקמול ותרופות אחרות.

הרעלה מתרופות עלולה לייצר שלשולים, הקאות, כאבי בטן, כיבים במערכת העיכול, שינוי במצב רוח הכלב, דימומים פנימיים חריפים, קרעים בקיבה ובמעיים ועוד. זה תלוי בסוג התרופה לה נחשף הכלב וכן זה תלוי במינון.

הטיפול בהרעלה מתרופות יכלול חומרים שיעודדו הקאה, פחם פעיל, שימוש בנוזלים, תרופות להגנה על מערכת העיכול. כל סוג טיפול והחומרים אשר משתמשים בו, אמור להיות מותאם לאופי ההרעלה, לתסמינים שהכלב מטפח, וכן למינון החומר שהוא נחשף אליו.

פרחים וצמחים:

בדומה לבני אדם, גם כלבים עלולים להיחשף לפרחים וצמחים רעילים. ההבדל הוא בכך, שבני אדם יכולים לדעת מה נחשב לצמח רעיל ומה לא, הם יכולים כמובן להתעניין ולקרוא על צמחים רעילים, וכן הם יודעים כיצד להתגונן מפניהם. כלבים, לא רק שאינם מסוגלים לכל זה, אם מדובר על כלב משוטט או אפילו כלב ביתי שיצא לטיול בשטח עם בעליו, הסיכוי שייחשף לצמחים רעילים גבוה יותר, ולכן הסכנה היא יותר שכיחה.

בעיקרון, הצמחים והפרחים הרעילים כוללים אבקנים שיש בהם רעלנים מסוגים שונים. מספיק שהכלב ייחשף למעט מהאבקן או יכרם עלה אחד, והוא עלול להיחשף לרעלנים שיידרשו טיפול מסיבי בשביל להציל אותו מהם.

הסממנים לחשיפה לפרחים ולצמחים, הם חוסר תיאבון, דיכאון, הקאות, התייבשות, ירידה בחום הגוף, קושי בנשימה, עיוותים ועוד.

הטיפול הטוב ביותר להרעלה מפרחים וצמחים היא דרך עידוד הקאה, טיפול באמצעות נוזלים וכן שימוש בפחם פעיל. בדומה למקרים אחרים של הרעלות וביתר שאת במקרה זה, יש לגורם הזמן משמעות מאוד חשובה. אם הטיפול מתחיל מיד, אזי שתוך מספר שעות מצבו של הכלב עלול להתדרדר, כאשר הערכה היא, אחרי 18 שעות יהיה קשה לטפל בכלב ואז כל מה שנותר הוא לבצע המתת חסד.

מזון:

ישנם סוגים שונים של מזונות שעלולים להיות רעילים לכלבים, בוודאי אם מדובר על כמות גדולה. דוגמא טובה לכך הוא שוקולד ובפרט שוקולד מריר. המרכיב שעלול להוביל להרעלה הוא פולי קקאו מאחר והוא מכיל חומרים בעייתיים לכלב. ככל שהשוקולד מריר יותר, כך הוא מסוכן יותר לכלב (שוקולד מרר מכיל יותר קקאו משוקולד רגיל).

חשוב לציין, שזה תלוי במידה ניכרת במשקל של הכלב ובכמות השוקולד שהוא צרך. אם כלב קטן צורך את הכמות שכלב גדול צרך, אזי שהוא יהיה בסכנת מוות, בעוד שהכלב הגדול יתמודד רק עם הקאות ושלשולים.

הסימנים להרעלה משוקולד מופיעים תוך שעות בודדות, הם כוללים בחילה, הקאות, שלשולים, חולשות, השתנה מוגברת, הפרעות בקצב לב, עיוותים ורעידות.

הטיפול במצב של הרעלת שוקולדים כלבים, נעשה באמצעות עידוד הקאה, פחם פעיל ונוזלים. כלבים עלולים לפתח דלקות בלבלב כתוצאה מהרעלה.

מלבד שוקולד, ישנם מזונות נוספים שעלולים לגרום נזקים אצל הכלב, כולל מצבים של הרעלה. מדובר על מזונות כגון, אגוזים, ענבים, צימוקים, בצלים, בצק שמרים, שום, בשר וביצים לא מעובדות (בגלל כמות החיידקים שעלולה להיות בהם), עצמות (הן בגלל המבנה שלהן והן בגלל החומר מהן עשויות).

כמו כן, כלבים עלולים למצוא את עצמם מתמודדים עם הרעלה עקב חשיפה לחומר בשם קסיליטול, הנחשב לממתיק מלכותי. בני אדם משתמשים בחומר זה מאחר והוא לא מעלה סוכר, אך אצל כלבים הוא מעלה את רמת האינסולין בדם ועלול להוריד את רמת הסוכר, מה שיגרום לתסמינים רפואיים שונים.

בעיקרון, המזונות האחרונים שתיארנו, בדרך כלל גורמים להקאות, שלשולים, בחילות, חוסר תיאבון, חולשות, פגיעה בנשימה, וכן שינויים במצב הרוח. במקרים מסוימים, הרי שהחשיפה למזונות אלו עלולים לגרום לבעיות פנימיות, בין אם זה במערכת העיכול ובין אם זה מדובר על היפוך וקרע של הקיבה.

הטיפול בכל אחד מהמקרים חייב להיות מיידי, הוא יכלול שימוש בנוזלים, חומרים שיעודדו הקאה, שטיפת קיבה, וטיפול ספציפי במידה ונגרם נזק פנימי לכלב. כמובן שהטיפול חייב להתבצע בהתאם למצבו של הכלב, משקלו, מידת החשיפה שלו למזון, והשפעתו עליו.

לפני שנמשיך חשוב לציין, כלבים עלולים למצוא את עצמם מתמודדים עם תסמינים של הרעלה גם כתוצאה מחשיפה למים מזוהמים. כאן טמונה בעיה מסוימת, מאחר והרבה מאוד כלבים, גם כלבים ביתיים, נוהגים לשתות מים ממקורות שונים מבלי שבעליהם ישימו לב או יתייחסו לסכנה הטמונה בכך. בעיקרון, התסמינים יווצרו אם המים מכילים חומרים מסוימים, מוטב כמובן למנוע מהכלב לשתות מהם, אך במידה וזה קורה, יש לקחת את הכלב מיד לווטרינר מוסמך שיבחן את מצבו ויטפל בו. בכל מקרה, עדיף לספק לו אך ורק מים בריאים מהברז.

כיצד לזהות שהכלב נחשף לרעלים מסוגים שונים?

תיארנו כאן מצבים בהם כלבים מתמודדים עם הרעלה כתוצאה מחשיפה לחומרים שונים. בכל אחד מהמקרים אפשר לזהות האם הכלב נחשף לחומר רעיל עבורו וכיצד הוא מושפע ממנו. בעיקרון, הסימנים העיקריים לכך הם שינוי במצב הרוח שלו, שינוי בהרגלי תזונה (חוסר תיאבון, שתייה מרובה או חוסר שתייה בכלל) וכן תגובות פיזיולוגיות, כגון רעידות, עיוותים ועוד.

בכל אחד מהמקרים, חשוב מאוד לפנות מיד אל ווטרינר מוסמך ולספק טיפול מיידי. כאן חשוב להדגיש שוב את אלמנט הזמן. ככל שפועלים מהר יותר, כך גדלים הסיכוי להציל את הכלב. אם מחכים, אזי שעלול להיגרם לו נזק בלתי הפיך, עד כדי מוות. לכן, אסור להתמהמה ויש לפנות אל ווטרינר, גם אם מדובר בשעות לילה מאוחרות, חגים, שבתות.

איך מטפלים בהרעלה אצל כלבים?

טיפול בהרעלה של כלביםכפי שציינו במהלך המאמר, הטיפול יכול להתבצע בדרכים שונות. לרוב המטרה היא להוציא את החומר מהגוף של הכלב, ולטפל בתסמינים השונים שהוא יצר. לשם כך יש לפנות אל ווטרינר מוסמך שידע לבצע את הטיפול כמו שצריך. הוא יאבחן את מצבו של הכלב, ישמע מאיתנו לאיזה חומר הוא נחשף (במידה ואנחנו יודעים לזהות אותו), סביר להניח שהוא יחבר אותו לעירוי, יבצע בדיקות דם ובדיקות אחרות לבחון את המדדים שלו. אם מדובר על הרעלה שגורמת לנזק פנימי, אזי שהוא גם ירצה לבצע צילומים בשביל לבחון את מצבו ולהחליט כיצד לטפל בו.

מדובר בטיפול לא זול מבחינה כלכלית, ולכן ההמלצה היא לרכוש מבעוד מועד ביטוח לכלבים אשר יעזור במימון עלויות הטיפול, ברגע שמממשים את הפוליסה לצורך מקרה זה. יש לקחת בחשבון שהשתתפות חברת הביטוח בעלויות הטיפול, תלויה בתנאי הפוליסה.

כיצד נמנעים מחשיפה לרעלים?

בשביל למנוע מהכלב חשיפה לרעלים, צריך לפעול בשלושה מישורים:

ראשית, יש דברים מסוימים שאנחנו אחראים להרחיק אותם ממנו. למשל, סוגי מזונות מסוימים, חומרים רעילים בבית, תרופות ועוד. אסור שהוא ייחשף אליהם ויש למנוע ממנו את הגישה אליהם. כמובן שזה גם אומר, שאסור לנו לתת לו מזון או כל דבר רעיל אחר.

שנית, יש להקפיד לקחת אותו לטיולים ברצועה ורק במקומות שאנחנו יכולים להיות בטוחים שאין שם שום דבר רעיל שעלול לפגוע בו.

שלישית, עלינו לקרוא שלטים, לקרוא הודעות ודיווחים, למשל, על פיזור רעל עכברים במקומות מסוימים או על הימצאותם של צמחים רעילים. ככל שנתעניין ונדע יותר, כך גדל הסיכוי שנמנע ממנו את הסכנה.

לסיכום, הרעלה אצל כלבים היא לא דבר נעים, לא לכלב וגם לא לנו. לכן חשוב לעשות הכל בשביל למנוע את החשיפה לחומרים רעילים ולספק לו טיפול איכותי ובזמן.

שתפו את עמוד זה 🙂

אולי גם יעניין אותך:

עצמות לכלבים

עצמות לכלבים – האם זה מסוכן? המדריך המלא

אחד המיתוסים המוכרים והנפוצים אודות כלבים, מיתוס שצמח במהלך השנים הרבה בזכות סדרות טלוויזיה וסרטי קולנוע מסוגים שונים, הוא שהמאכל המקובל עבורם הן עצמות.

האם זה נכון? מה הסכנה במתן עצמות לכלבים? כל זאת במדריך החובה הבא:

קרא עוד »

קבלו הצעה מייידית לביטוח כלבים

השאירו פרטים וקבלו הצעה מייידית למייל​:

ביטוח לכלבים
דילוג לתוכן