האם מותר לנשק כלב? כל מה צריך להכיר
האם מותר לנשק את הכלב, האם מותר לקבל נשיקה ממנו? מה יש ברוק של הכלב, האם זה בריא או יכול להזיק לנו? הרבה מאוד תיאוריות וסברות שיש בנושא, לכן חשוב מאוד לעשות סדר בעניין.
ביטוח חיות מחמד » טיפים ומאמרים לגידול חיות מחמד » בעיות רפואיות אצל כלבים – מרכז מידע » עיקור כלבות
אחד הניתוחים הנפוצים ביותר בקרב כלבות, הוא עיקור. מדובר בניתוח שנועד להסיר את הרחם והשחלות מהכלבה, זאת על מנת שהיא לא תוכל להיכנס להריון ולהוליד גורים.
מהו תהליך העיקור של כלבה ומה חשוב להכיר? בשורות הבאות:
כל המידע המופיע במאמר הוא המלצה ואיננו מידע מקצועי. לשם כך יש לפנות אל ווטרינר מוסמך.
וטרינרים רבים ממליצים לעקר את הכלבה וכן לעשות זאת בגיל צעיר יחסית, החל מגיל חצי שנה, זאת על מנת לאפשר להן לחיות חיים בריאים ושלווים, מבלי שהן יוטרדו על ידי כלבים אחרים, בין אם זה בגינות כלבים, טיולים בשטח או בכל מקום אחר. אם אצל בני אדם, נמנעים כמובן מלעשות פעולה שכזו אלא אם יש בכך צורך רפואי דחוף, אזי שאצל כלבות זה הליך רצוי והרבה יותר מקובל.
ניתוח עיקור כלבות מתבצע כאמור החל מגיל חצי שנה, ההמלצה היא לעשות את הניתוח כמה שיותר מהר, זאת על מנת למנוע מהכלבה להיכנס להריון, וכן על מנת למנוע ממנה להתמודד עם בעיות שונות שנלווית לתהליך זה. כלבה אשר איננה מעוקרת, תחפש בן זוג לרבייה, מה שעלול להוביל להידבקות במחלות שונות כתוצאה ממפגש עם כלבים חולים וכן תופעות אחרות שקשורות ישירות לצורך ברבייה או להיבטים עקיפים (למשל, כלבה שתחפש בן זוג לרבייה, עלול לברוח מהבית על כל המשתמע מכך). הסיבה שיש לבצע את הניתוח החל מגיל חצי שנה, זה בגלל שאז מגיע סבב הייחום הראשון ורצוי לעשות את הניתוח לפני.
תהליך הניתוח עצמו איננו מסובך. הוא מתבצע כאשר הכלבה נמצאת תחת הרדמה מלאה, אחרי צום של 6 שעות לפחות. הרופא יבחן את ההיסטוריה הרפואית שלה, במידה והיא בריאה ולא לוקחת כדורים, אז הוא יוכל לגשת ולבצע את הניתוח. במהלך הניתוח כאמור, הוא יסיר את השחלות וכן את הרחם מהכלבה ובכך ימנע ממנע להיכנס להריון.
בתום הניתוח, הכלבה תעבור תהליך התאוששות אצל הווטרינר, תהליך זה יימשך מספר שעות, תלוי בחומרי ההרדמה בהם השתמש הווטרינר (על פי סוג הכלבה ומשקל גופה). אחרי שהיא תתעורר ותהיה אפשרות להביא אותה הביתה, הבעלים יצטרכו לאסוף אותה, סביר להניח שהם יידרשו לקחת אותה בידיים ולהשכיב אותה באזור נוח ונעים. תוך 24 שעות היא תחזור לתפקוד רגיל ותוכל ללכת בעצמה.
מעבר לנקודות שציינו, לגבי המלטה של גורים, גידול וטיפול בהם, ישנן סיבות נוספות מדוע חשוב מאוד לעקר כלבות. ראשית, עיקור מונע תופעות של הריון מדומה, דלקות ברחם, דלקות במערכת המין, סרטן שחלות וכן גידולים בעטינים. צריך לציין, בניגוד למה שנהוג לחשוב, הכלבה איננה זקוקה באופן רגשי או הורמונאלי לחוות הריון ולגדל גורים. לכן לא צריך להרגיש רע לגבי ההחלטה לעקר אותן.
מבחינת הבעלים, מעבר לעובדה שהניתוח חוסך את כל ההיבטים שקשורים לגידול גורים פוטנציאליים או השגחה על הכלבה מפני קיום יחסים עם כלבים אחרים, הרי שיש כאן גם היבט כלכלי. כלבות מעוקרות זוכות להנחה של שישים אחוז בכל מה שקשור לאגרת חיסון כלבת שנתית. מעבר לכך, מדובר בחסכון כלכלי אפשרי בכל מה שקשור להיבטים רפואיים שונים, איתם הכלבה היתה עלולה להתמודד אלמלא עברה את הניתוח.
חשוב לציין, עיקור כלבה אחרי המלטה הוא פחות יעיל, בפרט בכל מה שקשור לגידולים בעטינים, לכן מומלץ לא לחכות ולבצע את הניתוח כבר אחרי חצי שנה.
עוד נקודה שרצוי להדגיש, למרות שישנן זריקות נגד ייחום מוטב לא להשתמש בהן כתחליף לניתוח. על פי מחקרים, הזריקות מגדילות את הסיכוי לחלות בדלקות ברחם ועלולות לסכן את הכלבה.
בדומה לכל פרוצדורה רפואית, גם במקרים של עיקור כלבות ישנן תופעות לוואי שונות. החל מתופעות הקשורות לתהליך ההרדמה (רגישות, דימומים ועוד). לגבי הניתוח עצמו, אזי שתופעת לוודאי מאוד נפוצה היא השמנה. לא מדובר בתופעה שנובעת מהניתוח באופן ישיר אלא מהעובדה שהכלבה מוציאה הרבה פחות אנרגיה אחרי הניתוח וצורכת הרבה יותר מזון. לכן, מומלץ להקפיד על כמות המזון וכן על הסוג. כיום אפשר לתת לכלבות מעוקרות מזון ייחודי עבורן.
תופעת לוואי נוספת, היא אובדן שליטה על מתן שתן, מדובר על תופעה לא שכיחה אך קיימת וניתן להתמודד איתה באמצעות תרופות שונות.
כפי שציינו, זמן ההחלמה מהניתוח הוא מספר שעות, ולמעשה תוך 24 שעות פחות או יותר, הכלבה אמור לחזור לעצמה. כמובן שאם מתפתחת בעיה, חשוב לחזור אל הווטרינר שיבדוק אותה.
עלות ניתוח עיקור כלבה איננו קבוע והוא משתנה בהתאם למשקל הכלבה. עיקור כלבה קטנה יעלה בין 400 ל-500 שקל, בעוד שעיקור כלבה גדולה יעלה בין 800 ל-900 שקל. ישנן תקופות בהן ניתן לבצע עיקור כלבה מסובסד על ידי הרשויות המקומיות, זאת על מנת להקל על הבעלים ולמנוע מצב בו כלבות ממליטות גורים והבעלים נאלץ לנטוש אותם.
בישראל פועלות גם עמותות למען בעלי חיים אשר דואגות לעקר כלבות ולסרס כלבים (באותו אופן גם אצל חתולים). בדרך כלל כשמאמצים כלבה מעמותה, אז מקבלים אותה מחוסנת ואחרי שהיא עברה עיקור. המטרה של אותן עמותות היא למנוע מצב שיוולדו גורים שלא יימצאו להם בתים, דבר שעלול גם להכביד על פעילות העמותה, גם לייצר גורים נטושים, ובמקרים רבים לצערנו אף להוביל להמתתם. עמותות אלו, עובדות כמובן עם ווטרינרים באופן שוטף ומבצעים את הניתוחים דרכם.
להבדיל מניתוחים ופרוצדורות רפואיות אחרות, ביטוח חיות מחמד ובפרט ביטוח כלבים, לצערנו, איננו מכסה ניתוח עיקור כלבה. לכן, מי שרוכש פוליסת ביטוח צריך לקחת בחשבון שהוא לא יוכל להשתמש בה לצורך כיסוי ניתוח זה.
לסיכום, כשאנחנו מתבוננים על ניתוח עיקור כלבות מהצד, נדמה לנו שאנחנו עושים מעשה לא אנושי, אך האמת היא הפוכה. בעזרת ניתוח זה אנחנו משפרים את איכות חייה של הכלבה, מונעים ממנה סיכונים בריאותיים שלא לצורך, וכן חוסכים מגורים אשר היו עתידיים להיוולד, חיים קשים ולא נעימים. לכן, ניתוח עיקור הוא חשוב ועלינו להקפיד ולבצע אותו בזמן הנכון אצל ווטרינר.
שתפו את עמוד זה 🙂
אולי גם יעניין אותך:
האם מותר לנשק כלב? כל מה צריך להכיר
האם מותר לנשק את הכלב, האם מותר לקבל נשיקה ממנו? מה יש ברוק של הכלב, האם זה בריא או יכול להזיק לנו? הרבה מאוד תיאוריות וסברות שיש בנושא, לכן חשוב מאוד לעשות סדר בעניין.
עצמות לכלבים – האם זה מסוכן? המדריך המלא
אחד המיתוסים המוכרים והנפוצים אודות כלבים, מיתוס שצמח במהלך השנים הרבה בזכות סדרות טלוויזיה וסרטי קולנוע מסוגים שונים, הוא שהמאכל המקובל עבורם הן עצמות.
האם זה נכון? מה הסכנה במתן עצמות לכלבים? כל זאת במדריך החובה הבא:
תולעת הפארק – כל מה שצריך לדעת
האם אתם יודעים מהי תולעת הפארק וכיצד תוכלו לשמור על כלבכם האהוב? כל זאת במאמר הבא: