ביטוח חיות מחמד » טיפים ומאמרים לגידול חיות מחמד » סוגי כלבים » כלבי נחיה
כלב הוא איננו רק ידידו הטוב והנאמן של האדם, במקרים רבים הוא גם משמש לו לעזר רב, הן במרחב הפרטי והן במרחב הציבורי. אחת הדוגמאות השכיחות ביותר, היא של כלבי נחיה אשר מיועדים לאנשים אשר הראייה שלהם מוגבלת או שהם כלל אינם יכולים לראות בכוחות עצמם.
מהם גזעי כלבי הנחיה, כיצד מגדלים אותם ומה חשוב לדעת – הכל במאמר הבא:
כלב נחייה הוא כלב מאולף אשר יכול לעזור לאנשים שראייתם נפגמה ואינם רואים כלל, לשמור על העצמאות שלהם בהיבטים שונים ובפרט בכל מה שקשור לתנועה. כלומר, כלב נחייה יכול ללוות אנשים שאינם יכולים לראות, כאשר הם נמצאים במקומות ציבוריים, מבנים או כל מקום אחר. זאת על מנת שלא ייתקלו בשום דבר בדרך.
בעיקרון, כפי שאנחנו יודעים, אדם שראייתו מוגבלת יכול להיעזר באנשים על מנת להתנייד באופן חופשי ויכול גם להשתמש במקל מיוחד בשביל לגשש את דרכו. שני המקרים לא תמיד נוחים, לא תמיד אפשריים מבחינה טכנית בשטח, וכן הם מגבילים את היכולת של האדם להתנהל באופן עצמאי.
לעומת זאת כלב נחייה, יכול לעזור לו בכל תנאי, בכל מקום, ובמובנים רבים מאפשרים לו לשמור על תחושת העצמאות שלו (דבר שהיא חשובה לכל אחד באופן טבעי, בוודאי לאנשים שמתמודדים עם מוגבלויות וקשיים שונים, מבחינת הדימוי העצמי שלהם בחברה).
כלב בגודל בינוני, נחשב לאצילי וחכם. אחד הגזעים הנפוצים והפופולאריים ביותר בעולם. בזכותו היותו כלב חכם מאוד, הוא משמש בתור כלב נחיה וכן הוא משמש כוחות ביטחון, חילוץ והצלה במשימות שונות.
כלב בגודל בינוני- גדול, נחשב לגזע מאוד נפוץ בעולם ובפרט בישראל. בעל מראה סימטרי, כלב מאוד חכם מה שאיפשר לו להפוך עם השנים לכלב נחיה עבור עיוורים. קרוב משפחה של הלברדור רטריבר.
כלב בגודל בינוני-גדול. אחד הכלבים הנפוצים ביותר בארצות הברית, בריטניה וכן בישראל. בעל מראה גוף שרירי וחסון. משמש את כוחות הביטחון, משטרה, וכאמור, משמש אנשים עיוורים בתור כלבי נחיה.
לפני שכלב נחיה עובר לבעלותו של אדם כזה או אחר, הרי שיש לבחון האם הכלב יכול לשמש בתור כלב נחיה. אפשר לראות זאת בהתאם לסוג הכלב, מצבו הבריאותי, האופי וההתנהגות שלו וכן על פי רמת אינטליגנציה שלו.
במידה ונקבע שהוא מסוגל להיות כלב נחיה, אז הוא מתחיל תהליך הכשרה, בהתחלה בקרב המשפחה המאמצת, ולאחר מכן בארגון שעוסק באילוף כלבי נחיה, ולבסוף בתהליך משותף עם האדם אליו הוא אמור לעבור וללוות במהלך חייו (חלק זה מתקיים במרכז שמיועד לכך בתנאי פנימייה).
מדובר על תהליך שנמשך זמן רב. בעיקרון, החלק הראשון (השלב בו הוא נמצא אצל משפחה מטפלת/אומנה) נמשך קרוב לשנה, אז המשפחה מקבלת הדרכה כיצד להכשיר אותו ואיך לחשוף אותו לחיים של אנשים באופן כללי ובפרט לצרכים של אנשים עיוורים.
למי הוא מיועד- בעיקרון, כלבי נחיה מיועדים לאנשים עם מוגבלויות בראיה, אנשים עיוורים שאינם יכולים לראות וזקוקים לעזרה בכל מה שקשור להיבט של ניידות וכל זאת בכפוף להגדרת משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים בישראל.
במהלך השנים השימוש בכלבי נחיה התרחב. כיום, משתמשים בכלבים מסוג זה גם עבור אנשים עם אפילפסיה, מאחר והם יכולים להתריע בפניהם אם הם עומדים ליפול. במהלך השנים, גם התחילו להיעזר בהם במסגרת טיפול בילדים ואנשים על הספקטרום, וכן בקרב אנשים שיש להם שיתוק ברגליים ובידיים.
כפי שאנחנו יכולים להבין, תפקידו ללוות אנשים שיש להם מוגבלויות בראייה, בכל מקום בו הם נמצאים על פי הצורך. הם יילכו לצידם ויאפשרו להם ללכת בצורה בטוחה ונוחה. צריך להדגיש, כפי שנוכל לראות גם בהמשך, מדובר בכלבים מאולפים שמיועדים לשם כך.
בין היתר, הם ידעו לעזור להם ללכת בקו ישר, לעקוף מכשולים בדרך, לעצור על שפת המדרכה ולחצות את הכביש בצורה בטוחה, לא לעבור מתחת לעצמים שעלולים לפגוע בהם (במקרה של הכלבים, אלו יהיו עצמים נמוכים מהם, כך הם יודעים לא לעבור מתחת לעצמים אשר נמוכים מגובה האדם אותו הם מלווים).
במדינת ישראל, מי שזקוק לכלב נחיה לא נדרש לשלם על כך. הגופים שעובדים עם כלבי נחיה מקבלים תרומות מגופים עסקיים ואנשים פרטיים, והם דואגים להעביר כלבים שיכולים לתפקד בתור כלבי נחיה, לכל מי שזקוק לכך, בחינם.
יחד עם זאת, באופן טבעי, עלויות הטיפול וההחזקה שלו יוצאות מכיסו של מי שמחזיק בכלב. לא מדובר בעלויות יוצאות דופן ושונות לעומת כלבים "רגילים".
על מנת לקבל כלב נחיה יש לבחור תחילה את היכולת של מגיש הבקשה שהוא אכן יכול להסתדר עם הכלב, יכול לטפל בו והאם הוא מבין מה זה אומר להיות מחויב לכלב נחיה (אשר מחויב אליו) לאחר מכן, לומדים להכיר אותו, שגרת יומו וסגנון חייו ולבסוף מחליטים איזה כלב יכול להתאים לו ומבצעים את השלב של הדרכה משותפת שציינו קודם לכן.
בישראל פועלות שתי עמותות משמעותיות שמתעסקות בתחום:
המרכז הישראלי לכלבי נחייה לעיוורים, עמותה ללא כוונת רווח אשר עוסקת בתחום משנות התשעים, מספקת את כל מה שצריך בנושא, כולל הדרכה למדריכים, הדרכה לאנשים עיוורים ובני משפחתם, סדנאות, קייטנות, קבוצות תמיכה ועוד.
עיניים מנחות לעיוור בישראל, עמותה שהוקמה בשנת 1989, ועוסקת גם היא בהכשרת כלבי נחיה, התאמה בין אנשים שזקוקים לכלב לבין כלבים שונים, ועוד.
שתי העמותות, כאמור, פועלות ללא כוונת רווח, מתבססות על תרומות, וכן על צוות אנשים שמתמחים בתחום, כולל סטודנטים שמתנדבים במקום ועוזרים להם.
מוסדות אקדמיים שונים ובפרט אוניברסיטת תל אביב, מציעות מלגות לסטודנטים אשר מוכנים לאמץ כלב נחיה בשנה הראשונה לחייהם, לפני שהם עוברים לידיו של ארגון אשר מכשיר אותם לתפקיד. המטרה היא שהסטודנטים יאמצו אותם, יתנו להם את ההכשרה הראשונית, כפי שהצגנו קודם לכן, ובתום השנה הם יעבירו אותם להמשך הכשרה בארגון.
חשוב להדגיש, הכלבים אמורים ללוות את הכלבים לכל מקום, בכל זמן, כולל בלימודים, תחבורה ציבורית, סידורים ועוד. לכן, סטודנטים שמעוניינים בכך, צריך לחשוב האם זה מתאים ואפשרי מבחינתם.
לסיכום: יש לכלבי נחיה מקום מאוד חשוב בחיינו בכלל ובפרט בחייהם של אנשים עיוורים. במקרים רבים, הם העיניים שלהם. לכן חשוב להכשיר בהתאם ולהעביר אותם למי שזקוק לשירותם.
שתפו את עמוד זה 🙂