ביטוח חיות מחמד » טיפים ומאמרים לגידול חיות מחמד » סגנונות רכיבה על סוסים – סוגי רכיבה » רכיבה אנגלית
כל מי שמתעניין או מתמחה ברכיבה על סוסים יודע, שישנם סגנונות רכיבה שונים וכל אחד מהם מתאפיין בכללים שונים, כל אחד נועד למטרה מסוימת, ולא פעם נראה רוכבים שמתמחים באופן ספציפי בסגנון מסוים ולא בהכרח בכל הסגנונות.
רכיבה אנגלית (English Riding), אשר מוכרת גם בשם אינגליש, היא אחת מסגנונות הרכיבה הנפוצים ביותר. מדובר ברכיבה שהתפתחה מתוך סגנון רכיבה אירופאי קלאסי ובמקור היא שימשה לצורך מלחמות וצייד של בעלי חיים. במהלך השנים היא הפכה להיות רכיבה ספורטיבית, כולל כזו שמוצגת באולימפיאדות.
בעיקרון, רכיבה אנגלית מתבססת על פרמטרים שותפות בין הסוס לרוכב, תהליך עבודה הרמוני, אך גם על צייתנות של הסוס כלפי הרוכב ומנגד יכולת קריאה נכונה של הרוכב את הסוס שלו וצרכיו. מדובר על סגנון מאוד אלגנטי, סגנון רכיבה שמאפשר לסוס חופש תנועה אופטימאלי תוך כדי כדי, שהוא שומר כל הזמן על קשר עם הרוכב.
סגנון רכיבה זה מתאפיין, בין היתר, בכך שהרוכב משתמש באוכף קל, מה שמאפשר כאמור חופש תנועה לסוס, וכן שימוש במושכות בשתי הידיים ולא ביד אחת, כפי שנהוג, למשל, בסגנון רכיבה מערבית.
בדומה לרכיבה מערבית וסגנונות רכיבה אחרים, גם רכיבה אנגלית מתאפיינת בתתי ענפים שונים, אשר באים לידי ביטוי באימונים, תחרויות ותצוגות.
דרסז' – סגנון רכיבה אומנותית, במסגרתה נדרש הרוכב להציג תרגילים תנועות אומנותיות עם הסוס, בשלווה ובשיתוף פעולה מלא. בין היתר, הוא נבחן על הגמישות, קצב, תנועה ועוד.
קפיצות ראווה – רכיבה שכוללת מסלול מכשולים אותו יש לעבור בזמן קצוב, כולל מכשולי מים, מכשולים אנכיים, מדורגים, רוחביים ועוד.
צייד – מדובר על סגנון פחות אומנותי ופחות תחרותי, אך זה קשור לסגנון רכיבה אנגלית, במובן הזה שכל מי שמתמחה בסגנון זה, לומד גם כיצד לרכב ולהשתמש בסוס, במקרה של ציד בשטח. זה מאפשר לו לדעת מתי וכיצד לרכב, ומתי לעמוד ולהמתין בסבלנות.
כאמור, רכיבה אנגלית מחייבת שימוש באמצעים ופרטים רלוונטיים. בין אם זה בגדים ונעליים/מגפיים מתאימים, שימוש באוכף קל שמאפשר לסוס לנוע בחופשיות, שימוש במושכות חזקים ואיכותיים. האמצעים והכלים מאפשרים לרוכב לבצע את התרגילים השונים בצורה מקצועית ונכונה, אך גם מאפשרים לו לרכב באופן חופשי, בין אם זה בשטח ובין אם זה במקומות אחרים, כולל בחווה או במגרש האימונים.
הלבוש אגב, הוא חלק בלתי נפרד מהתצוגה, אפשר לראות את זה גם באולימפיאדה, גם בתחרויות רכיבה ובפרט בחוות סוסים רבות, שם הרוכבים לובשים את הבגדים המסורתיים, כולל קסדה ומעיל שמתאימים לסגנון זה.
חשוב לציין, רכיבה אנגלית היא הרבה יותר מסובכת מרכיבה מערבית. יותר קשה ללמוד אותה, ועל הרוכב לעבור הרבה מאוד תרגולים לפני שהוא מתחיל להשתמש בשיטה זו באופן מקצוע או בכלל. ילדים אשר מבקשים ללמוד רכיבה אנגלית, הרבה פעמים מתחילים בלמידה על יבש באמצעות כלים שונים, ורק בשלבים מתקדמים יותר הם עולים על הסוס ומתחילים ללמוד בעזרתו, כיצד לרכב בסגנון זה.
בדומה לרכיבה מערבית, הרי בחוות סוסים בישראל מלמדים גם רכיבה אנגלית בעזרת מדריכים ורוכבים מקצועיים. מאחר ומדובר על רכיבה תחרותית ורכיבה לצורכי תצוגה, אז הרבה מאוד רוכבים מבקשים ללמוד סגנון זה, מתוך הבנה שהוא הכרחי בשביל להשתלב בתחום באופן מקצועי.
חשוב להדגיש, בישראל פועלות הרבה מאוד חוות סוסים שמציעות שיעורי רכיבה כללים, וכן שיעורי רכיבה אנגלית באופן ספציפי, לא רק עבור רוכבים מקצועיים אלא גם עבור רוכבים חובבים שמתעניינים בתחום.
סיכום
רכיבה אנגלית היא רכיבה ייחודית, מאוד אצילית, מאוד מעניינת, משלבת בתוכה אלמנטים שונים ובפרט, דרכה אפשר לייצר קשר ייחודי בין הרוכב לסוס. לא ניתן לבצע את התרגילים השונים, מבלי שיודעים כיצד לייצר קשר ידידותי ואיכותי עם הסוס, ומבלי שדואגים ומטפחים אותו לשם כך.
שתפו את עמוד זה 🙂
תנו לנו לייק:
מידע רלוונטי: