ביטוח חיות מחמד » טיפים ומאמרים לגידול חיות מחמד » סגנונות רכיבה על סוסים – סוגי רכיבה » רכיבת דראסג'
ענף הסוסים, כידוע, מתחלק על פי סוגי רכיבה שונים. ישנה רכיבת שטחים, רכיבה אנגלית, רכיבה מערבית, רכיבה במרוצים ותחרויות ועוד. אחד מסוגי הרכיבה הפופולאריים והנפוצים ביותר, היא רכיבת דראסז'.
רכיבה זו מוכרת גם בשם רכיבה אומנותית, מאחר ועל הרוכב לגרום לסוס לייצר תנועות אומנותיות שונות, כמין סוג של ריקוד בו הוא משתתף פעיל. מדובר על תנועות במקצבים שונות, צעדים ספציפיים, לרוב הדברים מתנהלים על פי תוכנית ברורה, קבועה מראש.
רכיבה אומנותית, מחייבת כמובן הרבה מאוד שעות אימון ותרגול, מרבית הרוכבים שמתמחים בסוג כזה של רכיבה, מתחילים להתאמן בתחום כבר מגיל צעיר, ומטרתם היא להתקדם לאט לאט, ולעלות בכל פעם רמה. תחרויות בסוג זה של רכיבה, מתחילות כבר בגיל צעיר ובדומה לענפי ספורט אחרים, נערכות הן ברמה הארצית והן ברמה עולמית.
הרכיבה מתבצעת במגרשים מיוחדים, אשר מכילים סימנים דרכם צריכים הרוכבים לעבור. בכל נקודה אמור להתבצע סוג של מבחן מסוים לרוכב. ברמות הנמוכות הרכיבה מתבצעת במגרשים קטנים, ואילו ברמות גבוהות היא מתבצעת במגרשים גדולים.
כמובן שהתחרויות נערכות אל מול שופטים, אשר בוחנים כל תרגיל ותרגיל ובסופו של דבר נותנים ציון מאפס עד עשר, על פי איכותו. הציון נקבע, בין היתר, על פי האופן בו הרכיבה התבצעה, בהתאם לתנועה, מקצב, ישיבת הרוכב ועוד. ישנן תחרויות שמחייבות סוגים מסוימים של תרגילים, בעוד שישנן תחרויות שמאפשרות תרגילי פריסטייל, ואז הניקוד נעשה גם על פי יצירתיות ודרגות קושי.
חשוב להבהיר, הציון ניתן גם לסוס וגם לרוכב שלו. הם נחשבים לצמד. אם נניח אותו רוכב יעבור לרכב על סוס אחר (או שהסוס יקבל רוכב שונה), אז הם לא יוכלו להשתמש בניקוד שקיבלו קודם לכן. לכן רוכבים רבים מעדיפים לרכב על אותו סוס לאורך כל התחרות או כל עונת התחרויות.
מקצבים – מדובר על סגנון הליכה של הסוס בזמן התחרות. מקצב אחיד הוא 4 פעימות במחזוריות של שמונה שלבים. ישנם ארבע סוגי הליכה, בינונית, מכונסת, מאורכת ומשוחררת. כל אחד שונה בקצב ובסגנון.
טרוט – הליכה עם שתי פעימות והשהייה. גם כאן אפשר למצוא סגנונות שונים, טרור עבודה, הארכת צעדים, בינוני, מאורך ומכונס. כמו כן אפשר למצוא גרסאות מעט שונות כמו פסאז' שהוא למעשה טרור מדוד ופיאף שהוא תנועה אלכסונית אך מכונסת.
קנטר – מקצב של 3 פעמים במחזוריות של שישה שלבים. אפשר למצוא גם קנטר לצדדים שמאל וימין) וגם סוגים שונים של קנטר, למשל, בינוני, מאורך, צעדים, עבודה ומכונס.
כאמור, כל תנועה ותרגיל מתאפיין בצורה שונה, במהלך תחרויות יש להציג את כל היכולות של הסוס ושל הרוכב. השופט בוחן, לא רק את היכולות של הסוס לייצר תנועה ותרגילים מסוימים, אלא גם את היכולת של הרוכב לשלוט בסוס שלו, לדעת לבצע את התרגילים הנכונים, בזמן הנכון על פי המקצבים הנכונים.
חשוב לומר, במהלך השנים כל הנושא של תחרויות בסגנון רכיבה זה מאוד התפתח. הוא נערך בכל רחבי העולם, כולל תחרויות של אליפות עולם ועוד. המדינות המובילות בסוג כזה של רכיבה, הן ארצות הברית וכן מדינות אירופאיות שונות, כגון, הולנד, דנמרק, גרמניה ועוד. כמובן ככל שענף הרכיבה יותר מצליח ויותר עמוק, כך גדל הסיכוי שיש יותר רוכבים שמתמחים בסגנון רכיבה אומנותית.
בישראל פועלים כיום, למעלה מ-150 רוכבים שמתמחים בסגנון זה. הם מתחרים בלמעלה מעשרים תחרויות בינלאומיות במהלך השנה. חשוב לומר, שגם בישראל נערכות תחרויות שונות, לעיתים גם מוזמנים אליהם רוכבים בינלאומיים.
לימוד רכיבה אומנותית בישראל, מתבצע בחוות סוסים שפזורות בכל רחבי הארץ, כאמור, כבר מגיל צעיר אפשר ללמוד את הנושא, ומי שרוצה יכול כמובן להתקדם גם לרכיבה מקצועית.
סיכום
רכיבה אומנותית היא רכיבה מאוד ייחודית, הן מבחינת סגנון, הן מבחינת איכות וכן מבחינת הדרישות מהרוכב ומהסוס. מדובר ברכיבה ייחודית, מאחר והיא לא יכולה להיערך בכל מקום והיא דורשת מהרוכב לפעול בתנאים מסוימים. גם כשהוא רוכב פריסטייל, עדיין יש עליו מגבלות מסוימות והוא צריך לעמוד בתנאים ספציפיים בשביל לקבל ציון גבוה בתחרות בה הוא מתחרה
שתפו את עמוד זה 🙂
תנו לנו לייק:
מידע רלוונטי: