רכיבה מערבית - מדריך הסוסים המלא

למתבונן מהצד שאיננו בקרי בעולם של רכיבה על סוסים, נדמה לפעמים שכל הרכיבות מתבצעות בצורות דומה רק בקצבים שונים. יש מי שרוכב מהר ויש מי שרוכב לאט, אך כולם רוכבים אותו דבר. אך זה לא כך. ישנם סגנונות שונים של רכיבה, אשר כל אחת מתאפיינת במאפיינים שונים.

אחד מסוגי הרכיבה הפופולאריים ביותר היא רכיבה מערבית. רכיבה פופולארית בקרב רוכבים חובבים ומקצועיים, וכפי שנוכל לראות בהמשך המאמר יש לה מאפיינים ייחודים משלה.

תוכן עניינים

מה זו רכיבה מערבית?

רכיבה מערבית (Western riding) היא סגנון רכיבה בו הרוכב מוביל את הסוס לצורך ביצוע תרגילים שונים, הסדר שלהם איננו קבוע אך על הרוכב לבצע אותם בצורה מדויקת, ולכן הוא חייב שהסוס יהיה מרוכז, קשוב ומאולף לבצע את כל הפקודות שלו. יחד עם זאת, בשונה מסגנונות רכיבה אחרים, כאן הסוס כן צריך לפתח עצמאותו ולהיות מסוגל לסמוך על היכולות והאינסטינקטים הטבעיים שלו. זאת על מנת שידע מתי לעשות מה, וכיצד לבצע את זה בצורה מושלמת.

רכיבה מערבית התפתחה בחוות במערב ארה"ב, לשם היא הובאה לא מעט ידי בוקרים שהגיעו ממקומות שונים. עם השנים סגנון זה הפך להיות סטנדרט עולמי בכל מה שקשור לרכיבה על סוסים. רכיבה זו מיועדת לא רק לתחרויות או תצוגות אלא גם לרכיבה יומיומית וכן לעבודה עם סוסים במצבים שונים.

אנחנו מכירים תתי ענפים שונים שקשורים לנושא של רכיבה מערבית, ואלה מיועדים לספק כלים ואמצעים לרוכב לפעול בתנאים שונים. בין אותם תתי ענפים שקשורים לרכיבה בסגנון מערבי, ניתן למצוא:

קאטינג – הפרדה בין חיות (בדרך כלל פרות) על מנת שלא יריבו ביניהן.

טרייל קלאס – מעבר מעל מכשולים, החל ממכשולי דשא, קורות, מכשולי מים ועוד.

פלז'ר – רכיבה נינוחה, מהנה ועם קצב נוח לסוס.

הורסמנשייפ – רכיבה במסלול מסומן. נועד להציג את היחס שבין הרוכב לסוס ויכולת הרכיבה של הרוכב.

וורקינג קאו הורס – מצב בו מכניסים פרה אל המגרש, הרוכב והסוס צריכים להוכיח כיצד הם שולטים בה.

רופינג – תפיסת פרה תוך כדי רכיבה באמצעות לאסו (חבל ייחודי שמיועד לכך). להבדיל מתרגילים אחרים, כאן הרוכב צריך להתמקד אך ורק בפרה אחת.

מעבר לתתי ענפים אלו, הרי שהרוכב מבקש לבצע שורה של תרגילים בשביל להוכיח את יכולת השליטה שלו בסוס, הקשר ביניהם וכן את הרצון של הסוס להיות קשוב לו ולבצע את מה שנדרש ממנו. בין התרגילים אפשר למצוא: עמידה במקום, רול בק, הליכה לאחור, ריצה ועצירה, החלפת רגליים, מעגלים, הסתובבות.

על הרוכב להתאמן הרבה מאוד זמן ובעקביות, בשביל להגיע לרמה גבוהה בביצוע כל אחד מהתרגילים הנ"ל. חשוב לציין, במסגרת תחרות או תצוגה, הוא יקבל ציון על כל אחד מהתרגילים, ואם יחסיר תרגיל, הציון שלו יירד. הציונים מתחילים משבעים ועולים כלפי מעלה.

על מנת שהרוכב יוכל לבצע סגנון זה בצורה מושלמת, הוא צריך להיות לבוש בהתאם, להשתמש באוכף ורסן מתאימים, מושכות ומושב נוח. בתחרויות, תצוגות וכדומה, מצופה מהרוכב גם להתלבש בצורה מתאימה לבוקר, כולל כובע, מגפיים ושאר פריטי הלבוש שאנחנו מכירים מהסרטים.

תמונות של רכיבת ווסטרן:

רכיבה מערבית בישראל

למרות שישראל רחוקה מאוד מחוות הסוסים של מערב ארצות הברית, גם לכאן הגיעה רכיבה בסגנון מערבי, ואנחנו יכולים למצוא מגוון רחב של מדריכי רכיבה בחוות סוסים אשר מלמדים ומכשירים לסגנון רכיבה כזה וכמובן ניתן למצוא גם רוכבים חובבים ומקצועיים שמתמחים בכך. מאחר ומדובר בסטנדרט בינלאומי, אזי שלא ניתן להיות רוכב מקצועי בתחרויות או תצוגות מבלי להכיר סגנון זה.

מעבר לכך, הרבה מאוד רוכבים משתמשים בסגנון זה בשטח, כאשר הם מלווים עדרי פרות או לצרכים אחרים. סגנון זה נלמד, כאמור, בחוות סוסים באופן מקצועי ומסודר, אך ישנם רוכבים בישראל שלמדו אותו גם תוך כדי "עבודה", בין אם באופן שלם ובין אם באופן חלקי.

סיכום

כפי שאנחנו יכולים לראות, רכיבה מערבית כוללת בתוכה שורה של פרטים ורעיונות חשובים עבור הרוכב בתנאים נוחים, לא רק בתנאי תצוגה או תחרות אלא גם בשטח. לכן זו רכיבה מאוד פופולארית וחשובה. מדובר על סגנון ייחודי, מעניין ומאתגר, שמלמד על היכולות של הרוכב ועל הקשר שלו עם הסוס.

שתפו את עמוד זה 🙂

קבלו הצעה מייידית לביטוח סוסים

השאירו פרטים וקבלו הצעה מייידית למייל​:

מין הסוס:
ביטוח סוסים
דילוג לתוכן