ביטוח חיות מחמד » טיפים ומאמרים לגידול חיות מחמד » סגנונות רכיבה על סוסים – סוגי רכיבה » מירוץ סוסים
אחד האירועים המדוברים והפופולאריים ביותר באולימפיאדת טוקיו 2021, היו ללא ספק מרוצי סוסים. הם זכו לפופולאריות לא רק בישראל, אשר שלחה משלחת מכובדת של מספר רוכבים ורוכבות, אלא גם במדינות נוספות בעולם, שם מרוצי סוסים נחשבים למסורת, ובאופן כללי באולימפיאדה, שם התחרות מהווה חלק מהמסורת מתחילת המשחקים המודרניים.
בעמוד זה נסקור את ענף מירוצי הסוסים בעולם ובארץ
מרוצי סוסים זוכים להצלחה גדולה, בלי קשר לאולימפיאדה, בלא מעט מדינות בעולם. ארה"ב, בריטניה (נחשבת לאם המרוצים), ניו זילנד, אוסטרליה, ומדינות נוספות באירופה, צפון אמריקה ועוד. ישנן מדינות רבות שמתירות הימורים על המרוצים, זכויות שידור נמכרות בעשרות מיליוני דולרים והתחרויות עצמן כוללות פרסים בסך מיליוני דולרים. כך למשל הזוכה במרוץ סוסים דובאי מקבל 30 מיליון דולר.
הרוכבים מתחילים לרכב בגיל צעיר, בדיוק כמו ספורטאים בתחומים אחרים. הם מתאמנים במשך שעות ארוכות בחוות רכיבה מקצועיות, בהתאם לסגנון הרכיבה שלהם, עם הלבוש והאמצעים הנדרשים. לכל רוכב יש את הסוס איתו הוא מתאמן ומתחרה, בו הוא אמור לטפל ולדאוג לבריאותו, על מנת שהסוס יוכל להתחרות בצורה סדירה. מדובר בפעילות ספורטיבית שכרוכה בסיבולת, מהירות, וכן בביצועים מסוגים שונים.
מרוצי סוסים מתחלקים לכמה מקצים אשר נערכים על מספר סוגים של מסלולים. אנחנו יכולים למצוא מקצים למרחק של עד 3 קילומטר, כאשר המשטחים עליהם מתרחשים המרוצים הם דשא, חול, וכן משטחים מלאכותיים שונים.
ניתן למצוא שני סוגים של מרוצים. מרוצים שטוחים אשר מטרתם לבחון אך ורק את מהירות הסוס. לצידם אפשר למצוא מרוצים שכוללים גם קפיצות מעל משוכות. אלו מרוצים שנערכים על מסלולים של 3 עד 7 קילומטר. כאן נמדדת המהירות של הסוס, היכולות הפיזיות שלו, וכן יכולת השליטה של הרוכב על הסוס.
ישנם מספר רב של גזעי סוסים אשר משתתפים בתחרויות הסוסים השונות, לכל גזע סוסים יש את התכונות אשר מתאימות לענף הרכיבה השונה.
באולימפיאדה נערכים מספר מקצים של מרוצי סוסים. בין היתר מרוצים לרוכבים יחידים, וכן מרוצים לקבוצות. המשחקים כוללים מרוצי סוסים שבוחנים מהירות, קפיצות ראווה, ורכיבה אומנותית אשר נמדדת על פי תרגילים שונים שמקבלים ניקוד בהתאם לרמת הקושי ורמת הביצוע.
כאמור, אנחנו יכולים למצוא שלושה סוגים עיקריים של מרוצים. כאשר הרוכבים (אשר מכונים בשפה המקצועית ג'וקיז) מתמחים בסגנונות רכיבה מסוימים. בדומה לספורטאים בענפים אחרים, גם הם צריכים להקפיד על פעילות גופנית, יכולות פיזיות וכן על משקל גוף סביר זאת על מנת שלא יכבידו על הסוס. הסוסים עצמם משתתפים בתחרויות החל מגיל שנתיים עד גיל ארבע עשרה לרוב. הם כמובן מקבלים את כל הטיפולים הנדרשים על מנת שיוכלו לעמוד בתנאי שנדרשים מהם.
חשוב לציין, מרוצי סוסים זו תרבות שלמה שכוללת לבוש מיוחד עבור הרוכבים, כולל כובע רכיבה וכן מגפיים מתאימות.
תוכלו למצוא בעמוד הבא מגוון סגנונות רכיבה שונים אשר חלקם מוגדרים כענפים שונים של מרוצי סוסים.
כפי שנוכל לראות בהמשך, ישנם סוגים שונים של סגנונות רכיבה. אלה נבדלים אחד מהשני, הן בסגנון המרוץ, הן במטרותיו והן במשטחים בהם נערכים המרוצים. רוכבים מקצועיים מתמחים לרוב בסגנון רכיבה מסוים, למרות שישנם רוכבים שבוחרים להתמחות במספר סגנונות גם אם זה אומר שהם לא יהיו הכי טובים בסגנון ספציפי.
להלן התחרויות המרכזיות לפי ענפי הרכיבה:
מרוץ שטוח – מרוץ סוסים סטנדרטי שמטרתו לבחון את המהירות של הסוס. מדובר על המרוץ הפשוט ביותר שיש, שכן כל המטרה של הרוכב היא להגיע ראשון עם הסוס שלו לקו הסיום.
מרוץ קפיצות – מרוץ סוסים שמשלב מכשולים שונים מעליהם הסוס צריך לקפוץ. זה דורש גם מהירות וגם יכולות אתלטיות של הסוס.
מרוץ רתמות – מדובר על מרוץ שהיה מאוד פופולארי בתקופת האימפריה הרומית, כיום פחות לבצע אותו. הרעיון הוא שהרוכב יושב במרכבה, הסוס מקדימה, והמטרה היא להגיע ראשון לקו הסיום.
מרוץ סיבולת – מרוץ שמחייב שימוש בגזעי סוסים עם סיבולת מאוד גבוהה. אלו מרוצים שיכולים להימשך לאורך עשרות קילומטרים ואף מעל ל-100 קילומטר של רכיבה (לרוב המרחק נע בין 40 ל-160 ק"מ). יש המכנים מרוץ זה "המרתון של הסוסים".
למרות שבישראל פועלות לא מעט חוות סוסים, הרי שכל הנושא של מרוצי סוסי בישראל הוא יחסית חדש. אומנם בשנות השישים והשבעים נערכו מרוצים, אך הם היו מאולתרים ולא רשמיים. אך רק החל משנות התשעים והאלפיים, החלו להתגבש מרוצי סוסים רשמיים, עדיין ללא אפשרות להימורים. בישראל קיימים מספר זירות בהן נערכות מרוצי סוסים, כאשר קיימים גם מספר מתקנים שמשרתים רוכבים מקצועיים לצורך רכיבה מקצועית, בין אם זה עבור מרוצים רגילים, קפיצות ראווה, מכשולים ועוד.
סיכום, מרוץ סוסים הוא דבר מאוד מעניין וייחודי, אשר זוכה לפופולאריות רבה בעולם כאמור. במהלך השנים, אפשר לראות גידול מספר האנשים שמחזיקים בבעלותם סוסים, כשחלקם גם מעסיקים רוכבים מקצועיים שמשתמשים בהם לצורכי אימונים ותחרויות, ואין ספק שמדובר באחד הענפים המכניסים ביותר מבחינה כלכלית.
שתפו את עמוד זה 🙂
תנו לנו לייק:
מידע רלוונטי: